Wat is Waterstof?

Waterstof is geen energiebron zoals zon, wind of aardgas, maar een energiedrager.

Voordat we het kunnen gebruiken moeten we het EERST MAKEN door bijvoorbeeld elektrolyse (groene waterstof). Elektrolyse levert geen schadelijke uitstoot op, maar hier is wel veel elektriciteit voor nodig.

Als we die elektriciteit duurzaam kunnen opwekken kan waterstof een rol spelen in een energievoorziening zonder CO2 uitstoot.

Wat kunnen we ermee?

Het grote VOORDEEL van waterstof is dat we het net als aardgas vrij eenvoudig kunnen opslaan. Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv ketel. Maar als we het over energietransitie hebben, is misschien wel het belangrijkste voordeel van waterstof dat de benodigde infrastructuur er al ligt, het aardgasnetwerk.

Het enige dat nog nodig is, is een andere cv ketel. De BESTAANDE leidingen en radiatoren kunnen blijven werken zoals zij dat nu ook doen.

Historische panden

Bij met name historische panden kan waterstof een uitkomst bieden. Historische panden kunnen vaak niet goed worden geïsoleerd om toepassing van bijvoorbeeld een warmtepomp mogelijk te maken. Door verbranding van waterstof in een cv ketel komt er veel WARMTE vrij, waardoor ook slecht geïsoleerde huizen goed kunnen worden verwarmd

Brandstofcellen

Als de productie van duurzame GROENE waterstof eenmaal op gang komt zijn de mogelijkheden groot. Zo kan de energie bijvoorbeeld worden gebruikt in brandstofcellen. Een brandstofcel levert op basis van waterstof electriciteit en warmte aan de woning.

Dit kan een aanvulling zijn op het gebruik van zonne- en windenergie. Wanneer er tekorten ontstaan, bijvoorbeeld in de WINTER, kan de voorraad uit de brandstofcel worden gebruikt om het electriciteitsnet aan te vullen. Wanneer er een overschot aan zonne-energie is, bijvoorbeel in de ZOMER, kan die juist worden opgeslagen in waterstof.

CO2 neutraal

Om vóór 2050 CO2-neutraal te zijn moet er wel het één en ander gebeuren en zal dit positief uitpakken voor de bouwsector. Er zal meer werk worden gerealiseerd voor de BOUWSECTOR.

  • Er moeten speciale waterstof tankstations gebouwd worden
  • Er zullen waterstoffabrieken gebouwd worden
  • Er komen meer wind- en zonneparken voor de productie van groene waterstof
  • Bouwmateriaal wordt een stuk duurzamer
  • Energie die verbruikt wordt in de bouw wordt duurzamer

Kortom er komt simpelweg meer werk voor de bouwsector en de manier waarop gebouwd wordt is een stuk DUURZAMER.

Goed voor ons milieu!