Iedereen gebruikt het

Bijna IEDEREEN die een computer, smartphone of ander smart-apparaat heeft, gebruikt Artificial Intellegent (AI) om het leven makkelijker te maken.

Er zijn verschillende soorten AI zoals Machine Learning en Deep Learning en door AI of te wel kunstmatige intelligentie kan een machine problemen OPLOSSEN, kan leren en kan patronen herkennen.

In de bouw

AI kan in de bouw worden gebruikt voor interacties van bouwvakkers, machines en objecten te volgen. Zo kunnen OPZICHTERS op tijd worden gewaarschuwd voor potentiële veiligheidsproblemen, constructiefouten en productieproblemen.

Bouwinspectie

Voorlopig wordt de toepassing van AI vooral in de voorbereidingsfase gebruikt zoals bijvoorbeeld bij bouwinspecties. Bij bouwinspecties voor onderhoud van gebouwen, kan dit al worden uitgevoerd met behulp van DRONES. Zij maken afbeeldingen waaruit de status van de verschillende onderdelen van het gebouw beoordeeld kan worden. Deze gegevens kunnen dan eventueel worden omgezet naar een meerjarenonderhoudsplanning (MJOP).

Robots

Tijdens de uitvoering is AI vooral interessant in combinatie met ROBOTICA. Een mooi voorbeeld hiervan is een robot die in de ruwbouw de constructies controleert aan de hand van het BIM-model van de architect. Hierdoor kan er snel worden bijgestuurd en grote faalkosten worden voorkomen.

Een ander voorbeeld van de inzet van AI is het verhogen van de veiligheid, in huis, zodat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven WONEN. Maar ook op de bouwplaats kan door de inzet van beeld- of patroonherkennning de veiligheid worden vergroot.

Onbeperkte mogelijkheden

De mogelijkheden met AI lijken bijna ONBEPERKT, ook bij grotere duurzaamheidsvraagstukken zoals van het klimaat lijkt AI een belangrijke toegevoegde waarde te kunnen zijn.

Ondanks de voorspellingen dan het gebruik van AI leidt tot grote banenverliezen in de bouw en andere branches, is het niet waarschijnlijk dat AI de menselijke beroepsbevolking zal gaan vervangen. Wel zal er vraag zijn naar medewerkers met andere VAARDIGHEDEN en competenties, meestal hoger opgeleide mensen. Medewerkers ook die al deze data kunnen analyseren zodat ze toegvoegde waarde heeft.

“We heben in de toekomst dan ook meer datascientists nodig in de bouw”